2021-07-24 08:26:27• hírek • Bede Emőke

Szatmári túrázó került szorult helyzetbe a Pádis-fennsíknál

Képünk illusztráció.
Képünk illusztráció.

Egy 27 éves, Szatmár megyei nő a Pádis-fennsíknál, egy, a Galbena-szoros közelében található lejtőn megcsúszott és emiatt nem tudta folytatni az útját. Szerencséjére egyik társa észrevette és értesítette a hegyimentőket.

A Realitatea beszámolója szerint a bejelentőnek több kilométert kellett megtennie ahhoz, hogy a mobiltelefonján ismét legyen térerő, és értesíthesse a hegyimentőket. Az illető elmondta, hogy a fiatal nő eltávolodott a csoporttól, letért a kijelölt turistaösvényről, ám váratlanul megcsúszott és egy lejtőn ragadt. Noha a csúszás következtében nem sérült meg, mégis veszélyben volt, hiszen bármikor lezuhanhatott volna.


„A fiatal nő a Galbena-kitöréstől számítva mintegy 15 méteres magasságban rekedt, s ha még tovább csúszik, az akár az életébe is kerülhetett volna. A szóban forgó személy elhagyta a kijelölt nyomvonalat és egy jelöletlen utat választott, amely számára könnyebben járhatónak és kellemesebbnek tűnt. Mi mindig azt ajánljuk, hogy senki ne térjen el a jelzésekről. Noha egy útvonal tűnhet elsőre nehéznek, viszont ezek kialakításakor a turisták biztonságát is mindig szem előtt tartjuk” – mondta el Arian Marin, a Bihar megyei hegyimentők diszpécsere.


Hozzátette, a Galbena körút a Pádis legnehezebb, ugyanakkor legnépszerűbb útvonala is egyben, a bajba került túrázó pedig azért tért le a kijelölt útról, mert el szeretett volna kerülni egy szakaszt, amelyen láncok és kábelek segítségével kellett volna átkelni.


„A nő megpróbálta kikerülni ezt a láncos részt, és inkább az emelkedőn felmászva szeretett volna továbbhaladni, viszont mászás közben megcsúszott és egy olyan helyen állt meg, ahol nem tudott stabilan, egyensúlyban maradni. Azt ajánlottam a bejelentőnek, hogy menjen vissza hozzá és tartsa benne a lelket. Idő közben a fiatal nő – vélhetően a csoport javaslatára – addig mászott, míg hátát a sziklának vetve egy repedésből kinőtt fa törzsébe bele tudott kapaszkodni. Az adott körülményekben ez volt számára a legbiztonságosabb megoldás addig, míg a hegyimentők a helyszínre értek" - magyarázta a diszpécser.


Az első három hegyimentő kb. 50 perc múlva érkezett ki a bejelentésben megadott helyszínre, majd alig néhány perc múlva újabb három fővel bővült a csapat. A hat hegyimentő köteleket feszített ki, egyikük leereszkedett a lányhoz, ráadott egy hámot, majd ennek segítségével sikerült biztonságban lehozniuk. A mentést követően megvizsgálták, de szerencsére komoly sérüléseket nem szenvedett, csupán néhány horzsolása lett a csúszás következtében.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: